Dag 2

Dag 2 is op 22 mei in Bloom. We beginnen om 09.00 uur en zijn uiterlijk om 17.00 uur klaar.

Hier vind je het programma.

Verschillende vormen van procesmanagement

Voor procesmanagement is geen universitaire of beroepsopleiding, er is geen certificerende instantie, noch een kennisinstituut. Wel zijn er verschillende benaderingen om het vak methodisch-technisch te benaderen, er een ontwikkelbare kunde van te maken, waarover je met vakgenoten van gedachten kunt wisselen om zo het vak op een hoger plan te brengen. We hebben een aantal courante vormen in een overzicht samengebracht en op een aantal essentiƫle punten vergeleken.

Niet elke benadering is voor elk probleem even geschikt. Een MGA bijvoorbeeld kan goede diensten bewijzen als er onderhandeld moet worden, maar is veel minder effectief om een idee tot ontwikkeling te brengen. Om te reflecteren op je keuze voor een benadering, kun je dit stroomschema gebruiken.

ACE in een oogopslag

De benadering die we ACE noemen, is gebaseerd op een basisritme dat in genoemde vormen van procesmanagement valt te onderscheiden. Aanleiding, ontwerp, stuurvariabelen en uitkomsten zijn op 1 A4 samen te vatten.

Competenties

Uiteindelijk gaat het erom, hoe je de methoden en technieken van procesmanagement in handelen omzet. In de loop der jaren hebben we aan veel procesmanagers en deelnemers aan cursussen en trainingen gevraagd, welke competenties naar hun ervaring daarbij het belangrijkste zijn, en wat de toepassing ervan oplevert. Dit overzicht kun je gebruiken om een beeld te krijgen van waar jij staat.

Daarbij gelden drie metaregels. Een procesmanager:

  • reflecteert;
  • luistert naar zichzelf terwijl hij luistert, en terwijl hij praat;
  • werkt vanuit een realistisch zelfbeeld.

Dilemma’s

Ook hebben we in de loop van de tijd dilemma’s verzameld, waar procesmanagers naar eigen zeggen in de praktijk tegenaan lopen. Hoe ga jij met die dilemma’s om? Welke keuzes maak je daarin? En als je daar scherp naar kijkt, welke keuzes komen dan voort uit gewoonte of comfort? Ben je in staat om actief in het proces te sturen, door de dilemma’s welbewust te hanteren?

Essentie

Wat kom ik als procesmanager in essentie brengen? Wat maakt dat ik mijn geld waard ben? Een personal brand is een bouwsteen voor een realistisch zelfbeeld. Je geeft het geloofwaardigheid, door het bij anderen te toetsen. Zo’n realistisch zelfbeeld kost tijd en moeite; onderhoud het daarom goed.